Linedance

Linedanceklubben i Vimmerby

Vad är Linedance ?

Det är en individuell dans som dansas på rader (lines). En dans består av fasta stegkombinationer som kan vara från 16 steg & upp till 90-100 steg eller lite svårare nivåer upp till 328 steg.

 

Det finns enväggs-, tvåväggs- och fyrväggsdanser. I två- och fyraväggsdanser skiftar man riktning. Varje dans har sitt eget namn och karaktär. Det finns 5 olika huvudkaraktärer.

1. Rise & Fall: Vals, då lårmuskler och en rak rygg får jobba i dom långa mjuka stegen.

2. Lilt: Polka med studsande steg, East Coast Swing – påminner om Jive eller Bugg.

3. Smooth: Two Step, långa glidande steg, West Coast Swing rör sig på linje med ancor step som grund (Blues musik), Tango

& Hustle eller Nightclub Two step.

4. Cuban: Cha Cha & Rumba, täcker våra latindanser med ”hipaction”.

5. Funky: en modern dans som kräver attityd.

 

Dom som gör danserna kallas koreografer. Nybörjardanser kallas för Newcomer eller Beginner, där man sätter grundstegen. Novice kallas det när man dansat 2-3 terminer. Intermediate är det när man dansat 3-4 år. Till sist finns Advanced, dom riktigt svåra danserna.

 

Line Dance anses vara ergonomiskt, eftersom det ger en allsidig stötbelastning på skelettet (klappar, stampar och dom små hoppen vi gör). Skaderisken är mycket liten. Det ger energi och styrka och stärker muskler. Man tränar också upp sin kondition och koordination. Det reducerar stress, högt blodtryck, högt kolesterol och blodsockernivån om man är diabetiker. Man kan förbättra både balanssinne och taktkänsla. Man behöver ingen danspartner. Om man är 7 eller 70 år har ingen betydelse, alla kan lära sig. Du gör aldrig fel i Line Dance, bara variationer. Du träffar många nya människor. Det finns också teknikkurser som man kan gå och förbättra tekniken (som är en viktig del i det hela). Tänk också på att vi alla är olika, en del lär sig snabbt, medan andra behöver längre tid. Låt bara saker och ting ta den tid som behövs. Men en sak vet vi med säkerhet: ALLA KAN. Det viktigaste av allt är att ha så roligt man bara kan. Att ha roligt och röra på sig till glad musik gör underverk för att vi ska må bra.

Linedance Historia.

Country Dance har sitt ursprung i 1800-talets folkdanser och några av dess olika former har levt vidare och varit populära i perioder. Singeldansen dansades vid skördefester, nere i gruvor och på ställen där det fanns en ”fiddler” och där hårt arbetande människor ville röra på kroppen, även om det då inte benämndes som Line Dance.

 

Dans, har alltid liksom musik, inom olika kulturer uttryckts på ett dynamiskt, personligt och spirituellt sätt. De olika kulturerna har fört med sig en nations specifika dans och alla hade lite eller ingen erfarenhet av att dansa tillsammans och visa upp sina danser.

 

Cowboys var t ex inte de mest rörliga dansarna. Deras många och långa timmar i sadeln och deras påfrestande arbete skapade inte direkt någon finess åt dansen. De såg mer ut som om de skulle brännmärka boskap i stället för att ge uttryck åt dansen.

 

Cowboys hade inte heller tid att lära sig att bemästra invecklade danssteg och utföra dem med grace eller leda sin danspartner över golvet till ”fiddlerns” stråkar. Han syntes mer vilja dansa med tjo & tjim och glada tillrop. Den swing en cowboy fick av att kliva ur sadeln, utvecklades till en ”polka gallop”, trots tunga boots och sporrar som bidrog till ett grovt och primitivt fotarbete. Sporrarna tvingade dem att hålla isär fötterna, därav steget Shuffle eftersom de var tvungna att ”shuffla” fram med sporrar på till musiken. Många av dessa cowboymanér har överlevt i dagens moderna Western Dance´s. Rörelsen ”double arms over” är en kvarleva från rörelsen att ”knyta loss kalvens ben” vid brännmärkning. Den fundamentala rörelsen ”push pull position” härstammar från rytmen av att hålla tillbaka tyglarna på hästen.

 

På 1800-talet samlades folk överallt för att dansa, på rancher, i lador och på öppna stora ytor under stjärnorna. Sakta började en specifik ”Western Dance” att framträda. Rörelser med ett visst tema (Novelty Moves) och stilar som var populära i södern, tog sig till väst och upptogs av de nya bosättarna. De fria svarta amerikanerna influerade övriga med en dansstil som än idag kan ses inom Country Swing Dance.

 

Efter andra världskriget kunde vi höra ett nytt musikaliskt tempo, Be-Bop, en slags vild och snurrig Swing som blev väldigt populär i storstäderna och utvecklades snabbt till ”popmusik”. Rockabillyn kom i mitten på 1950-talet och blev senare känd som Rock´n Roll, en dans som tycktes lik Jitterbugg och Swing.

 

Dansformerna ändrades snabbt och dramatiskt i början på 1960-talet. Partners var man bara på papperet med sitt namn och man tillät kroppen ge sig hän helt och hållet till musiken. Couple Dance återfick sin popularitet i mitten på 1970-talet, när discon gjorde sitt intåg. I slutet av 1970-talet växte både disco och countrymusiken i popularitet och intresset för ”Western Dance” tilltog också. Gamla danser blev plötsligt vägvisare för den nya generationen. Nu när Swingen var tillbaka, dansade man in 1990-talet med ett leende, en hatt och en vänlig inställning.

 

Specifika detaljer för just Line Dance - historik är svår att hitta och att slå fast ett speciellt årtionde är omöjligt. Hur som helst kan man ändå påstå att den mest betydelsefulla påverkan ändå gjordes av cowboys.

 

Etikett på dansgolvet.

Dansgolvsetikett handlar om sunt förnuft, god vilja och samarbete. De bästa dansarna är de som följer dansgolvets sociala regler, de som är artiga och " omtänksamma och som därmed välkomnas överallt där de dansar. Genom att följa denna enkla guide, får du lättare att umgås på dansgolvet och du undviker också att oavsiktligt förstöra för andra dansare.

 

 

ALLTID

 

· Följ alltid DJ'ns instruktioner. Det är normalt DJ'n som anger vilken dans det skall bli och DJ'n som "räknar in".

 

· Uppmuntra och stötta alltid nybörjare. Det behövs bara ett par vänliga ord för att du skall få en ny vän.

 

· Ställ dig alltid längst fram när du börj ar en dans. På så sätt kan andra ställa upp på linjer bredvid och bakom dig.

 

· Var alltid artig och be om ursäkt om du råkar stöta i någon annan ­även om det inte är ditt fel.

 

· Ersätt alltid en dryck du råkat välta ut och kom ihåg att be om ursäkt.

 

· Lämna alltid yttersidan av dansgolvet fritt för pardansare.

 

· Följ alltid dansriktningen vid pardans. Dansriktningen (Line of Dance - LOD) går moturs.

 

· Visa alltid uppskattning.

 

. Applådera musik, uppträdanden, instruktörer och DJ's - de arbetar hårt får din skull.

 

ALDRIG

 

· Ta aldrig med mat, drycker, glas, burkar eller tända cigaretter upp på dansgolvet.

 

· Gå aldrig genom en danslinje för att korsa dansgolvet - gå alltid runt eller vänta.

 

· Stå aldrig och prata på dansgolvet ­gå alltid åt sidan får att prata om musiken spelar.

 

· Starta aldrig en annan dans än den som angetts om det inte råkar finnas mycket gott om utrymme och du tror att det går bra.

 

· T a aldrig upp extra utrymme på dansgolvet får att "uppträda". Om det är fullt på dansgolvet, så ta korta steg och se upp så

du inte krockar med någon.

 

· Stanna aldrig upp mitt i en dans får att undervisa någon, eftersom du då är i vägen. Gå ifrån dansgolvet om du vill lära ut

något.

 

· Tillåt aldrig dina fötter, knän, armar eller am1bågar att bli farliga vapen på dansgolvet.

 

· Visa dig aldrig "duktig". Galna variationer, turbo snurrar, höga sparkar och hopp bara stöter bort folk - från dig'

 

 

 

Slutligen: Håll huvudet högt, le och ha kul!

© Copyright. All Rights Reserved.